Vissza a VDSZ főoldalra

Bemutatkozunk


Bemutatkozik a VDSZ Ifjúsági Tagozata


Már a Facebookon is megtalálhatsz minket, híreinket: http://facebook.com/vdsz.hu
Csatlakozz! Ehhez kattints a Tetszik gombra a fenti linken! Tartozz közénk!

Apropó: http://tartozzkozenk.hu  - ifjúsági blog oldalunk, olvasd és kommentelj! :)A VDSZ 29. kongresszusát követõen, az alapszabály alapján minden szakági szövetség delegálhatott a VDSZ Ifjúsági Bizottságába képviselõket, akik még nem töltötték be a 35. életévüket. Az elsõ bizottság képviselõi a következõ szakágakból állt össze:

-Alumínium Szakszervezeti Szövetség: MOTIM Rt., ALCOA-Köfém Kft.
-Gázipari Szakági Szövetség: DDGÁZ Rt.
-Gumiipari Szakági Szövetség: Taurus Rt.
-Olajipar: MOL Rt.
-Vegyipari Szakszervezetek Szakági Szövetsége: TVK Rt.

A megalakulást, és a mûködési szabályzat kialakítását követõen a bizottság 1998 áprilisában megkezdte tevékenységét.

Céljául tûzte ki a VDSZ mûködési területén a fiatal munkavállalók körében:
-a szakszervezetbe való belépésének jelentõségét, és elõnyeit
-a szakszervezeti munka könnyebb megismerését, megértését
-a tisztségviselõi szerepvállalást,
-a helyi tagszervezetekben a tagság összefogásának segítése
-a VDSZ szervezettségének növelése
-a szakszervezetek nemzetközi kapcsolataiban a fiatalokra vonatkozó tapasztalatok
-megismerése, átvétele, magyarországi megvalósítása
-a szolidaritás értékeinek újra értelmezése a munkavállalók érdekeinek figyelembevételével
-a szakszervezeten belüli információáramlás hatékonyabbá tétele
-kezdeményezzük az iskolai képzésben tanterv szerint a munka világának alapismereteit oktatni, mert a pályakezdõ fiataloknak semmiféle ismeretük nincs
- a kollektív szerzõdések tárgyalásánál nagyobb figyelmet fordítsanak a fiatal munkavállalók lakástámogatási rendszerére és a felnõtt képzést segítõ munkáltatói kedvezményekre
-pályakezdõk munkavállalási lehetõségeinek javításaSikereink és amit még szeretnénk megvalósítani


Azok a fiatal szakszervezeti tisztségviselõk, akik lehetõséget kaptak, helyi szervezeteinknél, hogy a szakszervezeti tevékenységben aktívan részt vehessenek, az elmúlt években eredményeket is felmutathatnak.

A Petrolkémiában, Mûanyagfeldolgozásban és Szolgáltatásban Dolgozók Szakszervezete javaslatára a TVK Rt. biztosította, hogy a fiatal munkavállalók, akik újfelvételisként kerültek a részvény társasághoz, megismerkedhettek a helyi szakszervezettel a betanítási idõszakban.
Ennek eredményeként a pályakezdõ munkavállalók nagy számban lettek szakszervezeti tagok. A helyi szervezeteinknél megnövekedett a fiatal tisztségviselõk száma.

Megjelentettük a MÁS-KOR címû idõszakos kiadványunkat, amely már havi rendszerességgel jelenik meg a VDSZ Vegyipari Dolgozó címû lappal együtt. A lap hangvétele és stílusa elsõsorban fiataloknak szól, de sikerének köszönhetõen szinten minden munkavállaló közkedvelt lapja lett.

Az internetes honlapon olyan kérdésekkel foglalkozunk ami a fiatal munkavállalókat érinti. Aktuális kérdésekkel, törvények változásának magyarázatával és szakszervezeti programok tájékoztatását tesszük közzé. A honlapunktól azt várjuk, hogy széles körben megismerjék a fiatalok, a tagozat és a szakszervezet munkáját, célját és lehetõségeit. Reményeink szerint ezzel a kommunikációs lehetõsséggel közelebb kerülhetnek a fiatalok a szakszervezethez. Több információt szerezhetnek, könnyebben juthatnak új ismeretekhez.

A bizottság, megalakulásától kezdve rendszeres üléseket tart, negyedévenként legalább egyszer. Alkalmanként kihelyezett üléseket tartunk, amelynek célja tagszervezeteink problémáinak közelebbrõl való megismerése, és az ott szerzett tapasztalatainkat más területen is hasznosítani tudjuk. Ezek a találkozók jó alkalmat adnak arra, hogy a helyi fiatalokkal találkozhassunk, és õk megismerhessék a bizottság munkáját.

A bizottság 2007 áprilisában új tagokkal bõvült, õket a "Kapcsolat" menüpontban keressétek! Kérdeseikkel keressétek a képviselõket és a VDSZ irodát.

Nemzetközi kapcsolatok