Vissza a VDSZ főoldalra

Gázipari Szakszervezeti Szövetség

Magunkról

 

 

GÁZIPARI SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉG 
1068.BUDAPEST Benczúr u. 45. 
Elnök: Varga Gyula
Alelnök: Ledács Kiss Miklós

A Szövetség jogi személyként bejegyzett, tagszervezetei a gázipar szakágazatba tartozó földgáz és pébégáz elosztó – közüzemi gázszolgáltató gazdasági vállalkozások működési körébe tartozó munkahelyi szakszervezetek.

Tagszervezetek : 

DDGÁZ Munkavállalók Szakszervezete
DÉGÁZ Vállalati Szakszervezeti Alapszervezet
ÉGÁZ Szakszervezet
ÉGÁZ Rt. Szakszervezet Sopron
ÉGÁZ Szombathelyi Üzemig. Szakszervezeti. Asz
FŐGÁZ Cégcsoport Dolgozóinak Szakszervezete
GEOSZ Gáz- és Olajszállítók Egység Szakszervezete

GDF-SUEZ MÉSZ szakszervezet
Közép-dunántúli Gázipari Munkavállalók Szakszervezete
PRÍMAGÁZ Zrt. Szakszervezeti Alapszervezet
TIGÁZ Gázszakmai Szakszervezet.
VDSZ Propán-Bután Gáztöltő és Forgalmazó Dolgozók Szakszervezete 

 

A Gázipari Szakszervezeti Szövetség alapítását kimondó küldöttközgyűlésre 1991. szeptember 09-én került sor. Az alapításkor öt alapszervezet ( regionális gázszolgáltató vállalat munkahelyein működő alapszervezetek ) alakította meg a szövetséget, amelyek az OKGT tröszti Vegyész Szakszervezet alapszervezeteiként működtek előzőleg. A Szövetség célkitűzése, hogy az OKGT Trösztből önálló működésre, kiszervezésre került gázszolgáltató vállalatok munkavállalóinak érdekképviseletét, szakágazati koordinációját és a közös fellépés feltételeit megvalósítsa. Az indulást követően együttműködtünk az állami vállalatok átalakításával kapcsolatos és a gázszolgáltatók privatizációra való felkészülését előkészítő gazdasági folyamatok befolyásolása érdekében. A szövetségi közös munka eredményeként 1995. májusában Szakágazati Kollektív Szerződés megkötésére került sor, amely jelenleg is hatályban áll.

 
Közös érdekvédelmi akciónk volt az 1995. évben zajló privatizációval összefüggésben a vagyonértékesítővel folytatott információ szerzés és közvetlen konzultáció, és ezek alapján humánstratégiai megállapodás megkötése. Megvalósítottuk a munkavállalói kedvezményes részvényvásárlást a gázipar privatizációja során a munkaadók passzív hozzáállása ellenére. A szakmai befektetőként tulajdonosi pozícióba került német, olasz, francia gázipari multinacionális vállalatcsoportok munkavállalóinak érdekképviseleti szervezeteivel közvetlen munkakapcsolatainkat építettünk ki. Mára már képviselő tagokkal rendelkezünk a vezető cégek Európai Üzemi Tanácsi szerveiben. 
Kölcsönös megkeresés alapján 1997. évtől folyamatosan kiszélesítettük együttműködési kapcsolatainkat a szomszédos Közép – Kelet európai országok gázipari munkavállalóinak szakszervezeti szövetségeivel A gázipar tevékenységének országos kiterjedtsége és nemzetgazdasági jelentősége megalapozottá tette középszintű ipari Ágazati Párbeszéd Bizottság EU minta szerinti létrehozását. A Magyar Gázipari Egyesülés és a Gázipari Szakszervezeti Szövetséggel közösen megalakította a Gázipari ÁPB-t. Az ÁPB tevékenysége kiterjedt az ágazat helyzetének feltérképezésére elsősorban szakképzési és demográfiai szempontból. Ezekben a témákban több tanulmány készült és tartottunk rendezvényeket is. A munkáltatói oldal passzivitása miatt a GÁPB 2012-ben megszűnt.


2007-ben a gázipari tevékenységek számviteli és jogi szétválasztását követően a gázipari társaságok száma „megduplázódott”. Szövetségünknek sikerült egyben tartani a szakszervezeteket, így az érdekképviseleti tevékenység továbbra is erős és tárgyaló képes maradt.


2010-et követően a gázipar ismét a politika színterévé vált. A világpiaci gáz ár változás nálunk egy eltúlzott árcsökkenésbe torkollott, ami a szolgáltatóknak jelentős vesztséget okozott. Szövetségünk többször felhívta a közvélemény fegyelmét az iparágon belüli negatív folyamatokra, ami a munkavállalókat sodorja egyre nehezebb helyzetbe. 2014-től a közműszolgáltatás központosítása, a tulajdonosi struktúra átalakítása zajlik. A Gázipari Szakszervezeti Szövetség folyamatosan kezdeményez tárgyalásokat a tulajdonosi és a politikai háttér meghatározóival annak érdekében, hogy ez a folyamat a munkavállalókat a lehető legkisebb veszteséggel érintse.   

Célkitűzésünk a szakágazati kollektív szerződés felülvizsgálata az új tulajdonosi struktúra képviselőivel közösen, valamint az ágazati párbeszéd intézményének felélesztése és konzultációs tárgyalások intézményessé tétele ágazati szinten. Szövetségünk tagszervezeteinek küldöttei elfogadták az új polgári Törvénykönyvnek megfelelően módosított alapszabályt (2015.10.08).

  
Szakszervezeti Szövetség működésével összefüggésben érdeklődő kérdésekre Varga Gyula elnök készséggel ad eligazító vagy tájékoztatásként szolgáló választ.


Varga Gyula Telefon : 36-52/ 558-362. E –mail.: varga.gyula@tigaz.hu

 (Frissítve: 2015. november 9.)

Eseménynaptár

 
Összes esemény

Dokumentumtár


 

 
Összes