Székely Tamás, a VDSZ elnöke szerint félrevezetõ álszentség azt állítani, hogy az országnak szüksége van a beteg, veszélyes munkában testileg, lelkileg elfáradt embereknek a munkájára, miközben az egészséges pályakezdõk sem tudnak elhelyezkedni, mert nincs munkahely. Emiatt a korai nyugdíjazást visszamenõleg átrendezõ lépés katasztrofális hatásokkal járhat. Az intézkedés ugyanis éppen az önbizalmukat veszett, kilátástalan helyzetben vergõdõ emberek tömegei alól húzza ki a talajt.

Ahelyett, hogy a munkanélküliség csökkentésére, s a fiatal, pályakezdõk elhelyezkedésére koncentrálna a hatalom, inkább provokálja az embereket, s félõ, hogy közel a pillanat, amikor egyetlen szakszervezeti vezetõ sem lesz képes megállítani a feldühödött tömeget - írja közleményében a szakszervezeti vezetõ. A VDSZ elnöke szerint mélységesen felháborító, hogy a korai nyugdíjak megszüntetésének hozadékával próbálják betömni azt a lyukat, amelyet az elhibázott új SZJA ütött a költségvetésben.

A VDSZ ismételten felhívja a jogalkotók figyelmét a szociális párbeszédre, mint az egyetlen megoldásra. Az érdekvédelem a korai nyugdíjakkal kapcsolatos indítvány azonnali visszavonását követeli.